Feiten, cijfers en tips

De papierindustrie doet grote inspanningen om haar impact op het milieu te verkleinen en zelfs te neutraliseren. De afgelopen jaren boekten we heel wat vooruitgang en dat vertaalt zich in niet mis te verstane cijfers.

We verzamelden hieronder ook enkele feiten en tips die u kunnen ondersteunen bij het verkleinen van uw milieu-impact.

Greenwashing - hoed je voor de zes zonden

Greenwashing - hoed je voor de zes zonden

 1. Verborgen inruil - het voordeel van een product benadrukken om een negatieve eigenschap te verbergen.
 2. Geen bewijs - verklaringen zonder gedocumenteerd bewijs, bijvoorbeeld de verklaring dat iets op FSC-papier is gedrukt zonder de bijhorende certificaten.
 3. Vaagheid - voorbeelden zijn frases zoals 'natuurlijke drukinkten' en 'uit milieuvriendelijke productie', dit type verklaringen is moeilijk na te trekken of te staven.
 4. Valse labels - de vele bestaande labels kunnen op zich al verwarrend zijn, door leveranciers uitgevonden milieulabelprogramma's horen niet thuis op drukwerk.
 5. Irrelevantie - het benadrukken van zinloze producteigenschappen, in Europa wordt bijna alle papier chloorvrij gebleekt, het vermelden van ECF oftewel 'elementary-chlorine-free' is dus irrelevant
 6. Liegen - Valse verklaringen afleggen en labels misbruiken zijn de meest opvallende vorm van greenwashing al is het niet steeds met opzet, gebruik daarom een label slechts als u precies weet waar het vandaan komt en waar het voor staat.
Tips - Wat kan ik zelf voor het milieu betekenen?

Tips - Wat kan ik zelf voor het milieu betekenen?

 1. Gebruik papier dat op ecologisch verantwoorde wijze geproduceerd werd. Kijk uit naar papier van gecertificeerde primaire vezels of naar gerecycleerd papier met het Blauer Engel-logo. Papyrus geeft u graag informatie over de herkomst van gecertificeerd papier.
 2. Kies voor coating en afwerking bij voorkeur voor een UV-coating op waterbasis, deze bevat geen vluchtige organische stoffen.
 3. Let op ontwerp en papier voor de hoeveelheid inkt. Gestreken papier behoeft minder inkt nodig, wat voor een lager energieverbruik bij zowel druk als drogen zorgt.
 4. Kies voor gecertificeerd papier.
 5. Besteedt extra aandacht aan de beheersprocessen en het aantal fasen in het proces, door de juiste technieken toe te passen vermijdt u misdrukken, exessief inktverbruik en een te groot energieverbruik.
 6. Vermijd inkt met zware metalen maar kies voor ecologische stoffen, dit is niet alleen beter voor het milieu maar ook voor uw werknemers, uw drukker kan u adviseren.
 7. Keur afdrukken waar mogelijk digitaal goed zodat er geen papier nodeloos moet vervoerd worden.
 8. Optimaliseer het volume van uw af te drukken materialen door o.a. uw mailinglijsten regelmatig bij te werken en zo dubbele afdrukken en verzendingen te vermijden. Dit is niet alleen goed voor het milieu, het helpt ook kosten te besparen.
 9. Vermijd overproductie door in batches te drukken en uw publicaties op maat van uw doelgroepen te maken.
 10. Investeer in milieuprojecten om koolstofemissies te neutraliseren.
 11. Recycleer en verleng de levenscycli van uw materiaal.
 12. Geef het goede voorbeeld en communiceer over uw inspanningen.
Feiten en cijfers

Feiten en cijfers

 • Europese fabrieken voldoen aan uiterst strenge milieunormen, waardoor het evenwicht tussen milieu en energieverbruik voortdurend verbetert. Sinds 1990 daalde de CO2-uitstoot van de Europese papierfabrieken met 42% (CEPI 2009).
 • Europese papierfabrieken halen 55% van hun primaire energie uit nagenoeg koolstofneutrale biomassa (CEPI 2011).
 • Sinds 1990 is de koolstofuitstoot per ton geproduceerd papier in Europese fabrieken met 42% gedaald (CEPI 2009).
 • Het EU-gemiddelde voor papierinzameling is 72% (ERCP 2014).
 • Papiervezels kunnen vier tot acht keer hergebruikt worden, nadien worden de vezels te kort en gaat de kwaliteit achteruit.
 • Het is een mythe dat de papierindustrie bijdraagt aan de roofbouw op het bosbestand. Papier is een duurzaam product dat hernieuwbare bronnen (bomen) vereist. De papierindustrie is jaarlijks verantwoordelijk voor 500.000 ha extra bos binnen de 27 Europese lidstaten, dit staat gelijk aan een oppervlakte de grootte van 4.221 voetbalvelden of 2 maal de oppervlakte van Luxemburg. (FAO-statistieken 2010).
 • Voor meer feiten en cijfers over het milieu- en recyclebeleid van de papierindustrie kan je terecht op de website van CEPI en van de European Recovered Paper Council.
 • Links
  www.cepi.org
  www.paperforrecycling.eu