Tips - Wat kan ik zelf voor het milieu betekenen?

 1. Gebruik papier dat op ecologisch verantwoorde wijze geproduceerd werd. Kijk uit naar papier van gecertificeerde primaire vezels of naar gerecycleerd papier met het Blauer Engel-logo. Papyrus geeft u graag informatie over de herkomst van gecertificeerd papier.
 2. Kies voor coating en afwerking bij voorkeur voor een UV-coating op waterbasis, deze bevat geen vluchtige organische stoffen.
 3. Let op ontwerp en papier voor de hoeveelheid inkt. Gestreken papier behoeft minder inkt nodig, wat voor een lager energieverbruik bij zowel druk als drogen zorgt.
 4. Kies voor gecertificeerd papier.
 5. Besteedt extra aandacht aan de beheersprocessen en het aantal fasen in het proces, door de juiste technieken toe te passen vermijdt u misdrukken, exessief inktverbruik en een te groot energieverbruik.
 6. Vermijd inkt met zware metalen maar kies voor ecologische stoffen, dit is niet alleen beter voor het milieu maar ook voor uw werknemers, uw drukker kan u adviseren.
 7. Keur afdrukken waar mogelijk digitaal goed zodat er geen papier nodeloos moet vervoerd worden.
 8. Optimaliseer het volume van uw af te drukken materialen door o.a. uw mailinglijsten regelmatig bij te werken en zo dubbele afdrukken en verzendingen te vermijden. Dit is niet alleen goed voor het milieu, het helpt ook kosten te besparen.
 9. Vermijd overproductie door in batches te drukken en uw publicaties op maat van uw doelgroepen te maken.
 10. Investeer in milieuprojecten om koolstofemissies te neutraliseren.
 11. Recycleer en verleng de levenscycli van uw materiaal.
 12. Geef het goede voorbeeld en communiceer over uw inspanningen.